Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny liten gasbuss från Iveco

Iveco lanserar nu en gasdriven version av sin minibuss Daily Access. Foto: Iveco Bus.

Fordonstillverkaren Iveco lanserar nu en ny liten gasbuss, Daily Access CNG, som kompletterar Ivecos produktpalett för bussar och är ytterligare ett alternativ när det gäller företagets minibussar. Bussen visades nyligen på en kollektivtrafikkonferens i Frankrike och ska från tidigt nästa år lanseras över hela Europa. Daily Access bygger vidare på Ivecos välkända Daily och kan köras på såväl komprimerad biogas (CBG) som komprimerad naturgas (CNG).

Daily Access CNG är en lågentrébuss som kan fås i längder från 7,1 till 8 meter och med plats för upp till 28 passagerare. Tillgängligheten är god med en instegshöjd på endast 270 millimeter och bussen kan fås med antingen en manuell eller elektrisk ramp vid den 1,2 meter breda dubbeldörren.

Motorn är på 100 kW (136 hästkrafter) och har ett högsta drivmoment på 350 Nm. Gastanken finns på taket och tankvolymen är 460 liter, vilket enligt tillverkaren ger en räckvidd på upp till 510 kilometer på full tank. Jämfört med dieselversionerna av Daily är bullernivån avsevärt lägre och Iveco uppger att CO2-utsläppen kan minskas med upp till 95 procent om bussen drivs med komprimerad biogas. Daily Access CNG kan fås med Hi-Matic åttaväxlad låda eller med sexväxlad manuell låda.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)