Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Så slog pandemin mot turismen – nu finns siffrorna

Pandemin har slagit hårt mot turistnäringen, men årets sommar har inneburit en återhämtning för turismen inom Sverige. Foto: Ulo Maasing.

Nu finns siffrorna på hur covid-19-pandemin drabbade turismsektorn under förra året. Turismkonsumtionen i landet minskade med 38 procent under 2020 jämfört med året innan. Följden blev minskad sysselsättning och ett minskat bidrag till samhällsekonomin. Det visar en ny rapport från Tillväxtverket, Fakta om svensk turism 2020 (klicka här).

– Den uteblivna turismen från utlandet är det som slagit allra hårdast. När våra grannländer stängde gränserna stannade turisterna hemma. Från Norge, som normalt sett är vår största utlandsmarknad, försvann nästan 90 procent av turisterna, säger Tillväxtverkets analyschef Kristian Seth.

Turismens bidrag till samhällsekonomin, mätt som andel av BNP har legat mellan 2,4 och 2,7 procent under åren 2015 till 2019. I fjol sjönk den till 1,6 procent. Det motsvarar en minskning av turismens förädlingsvärde med 33 procent jämfört mot föregående år, beräknat i 2020 års priser.

Samtidigt rasade sysselsättningen i turistnäringen.

Under 2020 var medelantalet sysselsatta inom turismen drygt 123 000. Det är en minskning med knappt 9 procent jämfört med året innan. Turismen har därmed varit en av de hårdast drabbade sektorerna under pandemin.

– Pandemin har kastat om fördelningen av resurser inom ekonomin, inte minst vad gäller arbetskraften. Många personer lämnade de mest drabbade branscherna för att söka andra jobb under krisen. Nu sker det en snabb återhämtning i tjänstesektorerna och det gäller att hitta personal igen. Det kan innebära att företagen i besöksnäringen får svårt med kompetensförsörjningen under en period framöver, säger Kristian Seth.

Under sommaren 2021 har besöksnäringen successivt återhämtat sig. Antalet gästnätter ökade i alla län jämfört med motsvarande period året innan. I många län var gästnätterna till och med fler än innan pandemin. Störst relativ ökning hade Stockholms län, följt av Kronobergs län samt Västerbottens län. Antalet gästnätter i Stockholms län ökade med 69 procent jämfört med sommarsäsongen 2020. Kronobergs län hade en ökning med 58 procent och Västerbottens län med 52 procent jämfört med sommarsäsongen 2020.

Taggat som:

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)