Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elektrisk flygbusspremiär på Gotland

På lucia går den första turen med betalande passagerare med den elbuss som trafikerar Visby Flygplats och som laddas induktivt under körning. Bussen är levererad av kinesiska Higer. Foto: Vy Flygbussarna.

Efter flera månaders försening är det snart prenmiär för reguljär busstrafik på världens första trådlösa elväg för bussar och tunga lastbilar – Smartroad Gotland. Normalt trafikerar Vy Flygbussarna Visby flygplats endast sommartid, men nu kommer företaget att erbjuda resenärer att åka med den unika elbussen på självaste Lucia, den 13 december.

Förra året installerades elvägen i Visby av Samverkansprojektet Smartroad Gotland. Elvägen möjliggör trådlös laddning vilket gör att bussen laddas induktivt medan den kör. Snart har resenärer möjlighet att för första gången åka med. Ursprungligen var trafiken tänkt att starta i somras, men tillståndsfrågorna drog ut på tiden.

– Den 13 december välkomnar vi resenärer att åka med vår flygbuss på linjen Visby Airport – Visby Busshållplats. Det är en unik möjlighet då vi vanligtvis inte trafikerar Visby under vinterperioden. Dessutom blir det premiär för elbussen i verklig drift, vilket känns väldigt spännande, säger Zakaria Abna-Aissa, kommersiell direktör på Vy Buss.

Smartroad Gotland har sin utgångspunkt i att testa innovativ teknik som minskar behovet av fossila drivmedel och som ger minskad miljöpåverkan. Tekniken har tagits fram av israeliska ElectReon och blev nyligen utnämnd av Time Magazine som en av årets 100 bästa innovationer i världen.

– Vår ambition är att ge våra gäster den bästa kundupplevelsen och då tycker vi det är viktigt att transporten sker med så liten miljöpåverkan som möjligt. Vi ser fram emot att kunna erbjuda en bekväm och hållbar resa från Visby Airport till Visby den 13 december, säger Zakaria Abna-Aissa.

Eftersom premiären infaller under Lucia utlovar Vy Flygbussarna även extra julstämning för de resande.

– Vi kommer att finnas på plats i Visby under dagen för att välkomna gäster ombord. Dagen till ära vill vi såklart passa på att sprida lite extra julstämning i samband med avgångarna. Det planerar vi att göra på lite olika sätt. Biljett till denna specialtur kommer kunna köpas ombord. Vi hoppas såklart att så många som möjligt får chans att åka med, säger Zakaria Abna-Aissa.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)