Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svealandstrafiken fällt för diskriminering

Svealandstrafiken har av Svea Hovrätt dömts att betala 60 000 kronor plus ränta i skadestånd till en rullstolsburen man, Christiano Neves Alves, från Kolsva. Mannen hade vid upprepade tillfällen nekats att åka med Svealandstrafikens (då VL) bussar från Kolsva till Köping. Anledningen var att bussförarna ansåg mannens rullstol vara alltför tung, skriver Bärgslagsbladet.

– De tror mig inte när jag säger att stolen väger 140 kilo, de tror inte på tillverkarens specifikationer som jag ibland haft med mig och de vägrar ringa sina chefer och säger att de inte har tid, berättade mannen för Bärgslagsbladet 2019 då händelserna inträffade.

Svealandstrafiken bad om ursäkt och bjöd på biobiljetter, men förarna fortsatte neka mannen att neka Christiano Neves Alves att resa med sin rullstol. Han vände sig då till diskrimineringsombudsmannen, DO, som stämde bussföretaget. Tingsrätten gick på bussföretagets linje och konstaterade att Svealandstrafiken hade tydliga regler, men hovrätten konstaterar nu att reglerna inte spelar någon roll om de inte efterlevs. Förutom rättegångskostnaderna ska Svealandstrafiken betala 60 000 kronor plus ränta i skadestånd till resenären.

Christiano Neves Alves säger till Bärglsagsbladet att han inte anser att bussföretaget är generellt diskriminerande.

– De behöver bara lära sig vad diskriminering är och hur det kan undvikas framöver. De hävdar att de håller en hög nivå på sin förarutbildning men ändå har jag upprepade gånger mötts av godtyckliga bedömingar från förarna, säger han till tidningen.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)