Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Återstart för färjelinjerna

Färjeterminalen i Nynäshamn. Foto: Stockholms hamnar.

Färjetrafiken i svenska hamnar återhämtade sig delvis under det tredje kvartalet, men alltjämt är det långt kvar till de nivåer som gällde innan pandemin. Det visar ny preliminär officiell statistik från myndigheten Trafikanalys. Under det tredje kvartalet, juli-september 2021, var det totala antalet passagerare i svenska hamnar 6,6 miljoner, en ökning med 48 procent jämfört med samma kvartal 2020. Ökningstakten var snabbare för utrikestrafiken än för Gotlands­färjorna.

– Vi ser att färjetrafiken till och från utländska hamnar återhämtat sig något från de låga nivåer som vi såg i inledningen av pandemin, sommaren 2020. Ännu är det dock långt kvar till nivån för sommarresandet som vi såg 2019. Hamnarnas godshantering är ungefär på samma nivåer som innan pandemin, säger Henrik Petterson, projektledare på Trafikanalys.

Antal passagerare i utrikes trafik har under kvartalet ökat mer än i inrikestrafiken. Ökningen jämfört med tredje kvartalet i fjol är 49 procent och antalet passagerare var 5,6 miljoner. Trafiken till och från finska hamnar bidrog mest till ökningen med 652 000 fler passagerare än samma period i fjol. Färjetrafiken till och från Norge återupptogs efter att ha legat nere under en längre tid.

Antal passagerare i inrikes trafik ökade med 42 procent jämfört med tredje kvartalet förra året till en miljon passagerare. Det är trafiken till och från Gotland som ligger bakom ökningen.

Taggat som:

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)