Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Munskydd på buss i Blekinge dygnet runt – även på skolskjuts

Region Blekinge uppmanar alla över tolv år att använda munskydd i kollektivtrafiken, oavsett tid på dygnet. Foto: Sverker Berggren.

Från och med idag, fredag 10 december, bör den som reser kollektivt i Blekinge bära munskydd oavsett tid på dygnet. Rekommendationen gäller inte bara vuxna, utan även skolelever från tolv år och uppåt, både när de åker skolbuss och när de åker kollektivt. Därmed går Blekinge längre än Folkhälsomyndigheten, som sedan den 8 december i första hand rekommenderar vuxna att undvika trängsel i kollektivtrafiken och i andra hand att använda munskydd om det inte går att undvika trängsel.

Beslutet har tagits av Region Blekinge på inråd av regionens smittskyddsläkare.

– Vi har fått signaler om att många inte följer rekommendationen om munskydd under vissa tider. Samtidigt ser vi att smittan ökar oroväckande snabbt och då behöver vi ta till åtgärder, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

Den 29 november beslutade Region Blekinge om skärpta restriktioner med anledning av den ökande smittspridningen. En av åtgärderna var då rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken under vissa tider. Nu skärps råden alltså ytterligare vilket innebär att munskyddet bör vara på när man reser kollektivt, oavsett vilken tid man reser.

– Det kan uppstå trängsel på bussar och tåg alla tider på dygnet. Vi på Blekingetrafiken ska göra vad vi kan för att det ska bli så enkelt som möjligt för våra resenärer att göra rätt och därmed bidra till att minska smittspridningen, säger Mona Glans, trafikdirektör på Blekingetrafiken.

Beslutet om munskydd gäller, precis som övriga restriktioner, till och med den 31 januari 2022. Men de kan förlängas beroende på hur situationen ser ut då.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)