Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya regler för diabetes och buss-, taxi- och lastbilskörkort

Från årsskiftet gäller nya regler för bl a busskörkort för den som har diabetes. Foto: Volvo Bussar.

Från den 1 januari gäller nya regler den som vill ta körkort för buss, lastbil eller taxiförarlegitimation och som har insulinbehandlad diabetes av typ 1. Då ändrar Transportstyrelsen de medicinska kraven. Därmed blir det möjligt att ta körkort oavsett typ av diabetes under vissa förutsättningar.

Med de nya reglerna kommer det inte längre att göras någon skillnad på vilken typ av diabetes en person har. Reglerna utgår i stället ifrån vilken behandling personen har och risken för hypoglykemi, det vill säga risken att drabbas av lågt blodsocker. Liksom tidigare ställer de nya reglerna högre krav på personer med diabetes som behandlas med till exempel insulin.

– Reglerna ändras eftersom vi i dag har mer kunskap om diabetes. Det har skett en utveckling i hur sjukdomen behandlas och de hjälpmedel som finns för att hålla koll på sin blodsockernivå. Det gör att risken av att drabbas av för lågt blodsocker i dag är mindre jämfört med hur det såg ut för tio år sedan, säger Sara Magnusson, utredare på Transportstyrelsen.

Reglerna ändras också till viss del när gäller krav på hur ofta personer med diabetes behöver lämna läkarintyg om sin sjukdom. Det prövas i det enskilda fallet. För vissa kan det betyda att kravet på läkarintyg glesas ut och för andra kan intervallerna bli tätare.

Ytterligare en ändring gäller kravet på synintyg. Hittills har Transportstyrelsen begärt att personer med diabetes ska skicka in synintyg tillsammans med varje läkarintyg om diabetes. Det kravet tas nu bort från reglerna om diabetes och körkort. Om och hur ofta synintyg ska lämnas kommer i stället att prövas utifrån reglerna om syn.

Klicka här för att läsa mer om de nya reglerna för körkort och diabetes.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)