Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kollektivtrafik gör det möjligt minska p-platser vid nybyggen

Barkarbystaden i Järfälla utanför Stockholm är ett exempel på hur man vid nybyggnation har satsat tidigt på en väl utbyggd kollektivtrafik. Foto: Ulo Maasing.

Tillgång till kollektivtrafik är den faktor som påverkar det så kallade p-talet mest vid nybyggnation. Det säger de kommuner som deltar i ett projekt om styrmedel när det gäller parkeringsplatser och energieffektiva städer. Projektet har döpts till KomPark. Den här veckan arrangerar projektet det första av tre webbinarier om kommunala parkeringsfrågor.

– Finns det god tillgång till kollektivtrafik vid planering av byggnation, finns det också goda förutsättningar för boende att leva utan bil. Därmed ger kommuner byggherrar möjlighet att sänka p-talen, säger Frances Sprei, docent inom hållbar mobilitet vid Chalmers Tekniska Högskola. Han är en av de experter som har analyserat den enkät som ligger till grund för seminariet.

Tidigare forskning visar att minskad tillgång till parkeringsplatser och höjda parkeringsavgifter minskar både bilinnehav och efterfrågan på bilresor till förmån för andra transportsätt med mindre utsläpp. Den vanligaste åtgärden för sänkta p-tal vid nybyggnationsprojekt i kommunerna är att införa bilpooler.

– Med projektet vill vi möjliggöra ökad takt i klimatomställningen och samtidigt skapa attraktiva städer, säger Anders Roth, projektdeltagare och expert hållbar mobilitet på IVL, Svenska Miljköinstitutet.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)