Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Solaris får prestigeorder på bränslecellsbussar

Solaris har tecknat ett ramavtal om leverans av upp till 20 vätgasdrivna bussar till en tjeckisk stad. Foto: Solaris.

Den polska busstillverkaren Solaris har i ett ramavtal med lokaltrafiken i den tjeckiska staden Ústí nad Labem fått en beställning på upp till 20 vätgasdrivna stadsbussar av modell Urbino 12 hydrogen. Avtalet sträcker sig över åtta år och är den första order på bränslecellsbussar som Solaris får från Tjeckien. Tidigare har busstillverkaren fått order på vätgasbussar från Sverige, Österrike, Frankrike, Nederländerna, Polen och Italien.

Bussarna till Tjeckien kommer att vara utrustade med två 125 kW elmotorer, bränslecellspack på 70 kW och fem tankar i komposit för förvaring av vägtgas. Tankarna har en kapacitet på sammanlagt 1560 liter. Räckvidden på en tankning uppges till minst 350 kilometer. Bussarna kommer dessutom att vara försedda med ett relativt litet högenergibatteri för att stötta bränslecellerna vid tillfällen då det behövs särskilt mycket elkraft.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)