Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Volvo i internationellt elbussamarbete i Latinamerika

Volvo Bussar engagerar sig i ett omfattande internationellt projekt för utsläppsfria bussar i större städer i Latinamerika. Bild: Volvo Bussar.

Volvo Bussar satsar på att påskynda användningen av utsläppsfria bussar i större städer i Latinamerika. Volvo Bussar har därför ingått partnerskap med ZEBRA, ett initiativ som har det som mål. Förkortningen ZEBRA står för Zero Emission Bus Rapid-Deployment Accelerator. Volvo Bussar uppger att det nya samarbetet är en del av företagets ambition att skapa partnerskap som driver på övergången till en utsläppsfri kollektivtrafik.

Volvo Bussar är den första europeiska busstillverkare som har inlett ett partnerskap med ZEBRA som är ett omfattande samarbete, lanserat 2019 och med syfte att påskynda användningen av utsläppsfria bussar i större latinamerikanska städer.

I samarbetet ingår C40 Cities som är medgrundare till Zebra och ett nätverk av städer som arbetar för att minska klimatförändringarna. Vidare ingår International Council on Clean Transportation (ICCT) liksom flera andra samarbetspartners inom industrin.

Avtalet innehåller flera åtaganden för Volvo Bussar. Bland dessa finns att företaget inom 18 månader ska tillhandahålla elbussar för försäljning till Mexico City och Santiago i Chile. Inom tolv månader ska Volvo Bussar visa en utsläppsfri i någon av de utvalda städerna.

– Partnerskap är helt avgörande om vi ska lyckas med övergången till fossilfri kollektivtrafik. Som medlem av ZEBRA kan vi dela med oss av vår kunskap och långa erfarenhet av lösningar för elektromobilitet i Europa och på så sätt stödja övergången till utsläppsfria städer i Latinamerika, säger Dan Pettersson, Senior Vice President för affärsområde chassier på Volvo Bussar.

I november i år skrev en sammanslutning av internationella investerare på ett avtal med ZEBRA att investera över en miljard dollar, närmare tio miljarder kronor, i utsläppsfria bussflottor i Latinamerika.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)