Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fortsatt kompensation till kollektivtrafik och expressbussar – i Norge

Den norska regeringen lovar till skillnad från den svenska kompensation för förlorade intäkter till både den kommersiella busstrafiken, expressbussarna, och till den vanliga kollektivtrafiken. Foto: Vy Buss.

Även i Norge införs den här veckan strängare restriktioner för att bromsa smittspridningen av covid-19. Till skillnad från i Sverige avråder den norska regeringen inte människor från att åka kollektivt. Men man räknar ändå med att kollektivtrafiken kommer att tappa intäkter och lovar att kompensera både den och den kommersiella busstrafiken för tappet till och med mars 2022. ”Än en gång går våra grannländer före och värnar tydligt sina bussföretag”, kommenterar Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund.

De nya restriktionerna i Norge innebär bland annat att om det inte går att hålla en meters avstånd till andra ska munskydd användas. Hemarbete rekommenderas om det är möjligt utan att företagen drabbas alltför hårt. De som inte kan arbeta hemma uppmanas att sprida sitt resande så att man reser vid tider utanför den traditionella rusningstiden. Resandet och biljettintäkterna väntas också minska på grund av färre evenemng på grund av restriktionerna.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har lovat att regionerna ska kompenseras för förlorade biljettintäkter mars månad ut.

Restriktionerna i Norge träder i kraft vid midnatt, natten mellan onsdag och torsdag denna vecka.

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag: Än en gång går våra grannländer före. Foto: Ulo Maasing.

– Pandemin har inte utvecklat sig som vi hade hoppats. Nu införs nya, nationella åtgärder för att begränsa smittspridningen i samhället. Vi räknar därför med att färre kommer att resa kollektivt och regeringen går därför in och kompenserar tågföretag samt kommersiella buss- och båtlinjer för minskade biljettintäkter till och med mars 2022, säger den norske samfärdselministern Jon-Ivar Nygård.

– Än en gång ser vi att våra nordiska grannländer är steget före och tydligt värnar sina bussföretag. Den svenska regeringen sa vid presskonferensen den 7 december att man budgeterat för återinförda stöd till näringslivet, vilket för många företag här och nu är en klen tröst. Vi har fått signaler från våra medlemsföretag i Sverige att många nu avbokar tidigare beställda bussar, bl a för företagsevent i juletid, vilket medför att många bussföretag ser de få intäkter man hoppats på i december försvinna. Stöden behöver även i Sverige införas nu, kommenterar Anna Grönlund, branschchef vid Sveriges Bussföretag.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)