Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Vässad laddning av elbussar

Teknologiföretaget Saga Tenix har fått utvecklingsstöd för att utveckla programvara för laddning av elbussar. Bild: Saga Tenix.

Teknologiföretaget Saga Tenix har fått ett utvecklingsstöd på drygt tio miljoner kronor från det statliga norska Forskningsrådet för att vidareutveckla arbetet med en datadriven optimeringstjänst för batterielektriska fordon, bland annat bussar. Forskningsrådet är närmast en motsvarighet till svenska Vinnova. Tenix mjukvara för att planera, optimera och övervaka batterielektriska fordon är en integrerad del av projektet. Den gör det möjligt för företag att upptäcka avvikande energiförbrukning och att i realtid informera trafikledningen.

Saga Tenix driver projektet i samarbete med Norce som är ett av Norges största, fristående forskningsinstitut och har mer än 750 medarbetare från hela världen.

– Samarbetet med Norce skapar förutsättningar för den vassaste och mest kompletta algoritmen för elbussladdning på marknaden, oavsett val av tillverkare för bussar eller laddare, säger Martin Atterhall, European Manager hos Saga Tenix.

Saga Tenix har delat upp sina mjukvarulösningar i fem produkter: buss, laddning, underhåll, trafik och plattform.

– Forskning och utveckling är avgörande för oss som ett teknologiföretyag som blickar framåt och som en aktör som arbetar för att kollektivtrafiken ska utveckla si en grön riktning. Det är spännande att se hur kollektivtrafikbranschen nu anammar elbussar som en del av den gröna omställningen och vi anser att data och mjukvara är både viktiga och erbjuder en stor potential för alla parter, säger Robert Eriksen Jacobsen, vd för Saga Tenix.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)