Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Taxiresor för 2,2 miljarder – Nobinaföretag störst

Numera Nobinaägda Telepass var 2020 störst på marknaden för taxitjänster och samhällsbetalda transporter. Foto. Samtrans.

Hälften av taxinäringens intäkter, cirka 2,2 miljarder kronor, kommer från samhällsbetalda resor som sjukresor, skolskjutsar, färdtjänst och kompletteringstrafik. Det visar en kartläggning som PublicInsight har gjort. Sammanlagt 430 företag i branschen har gjort affärer med det offentliga där de regionala beställarna står för största delen av affärerna. Största leverantör till den offentliga sektorn är numera Nobinaägda Telepass AB med en försäljning på drygt 320 miljoner kronor på den offentliga marknaden. Telepass köptes av Nobina under försommaren i år, men siffrorna avser 2020.

Landets samtliga regioner köpte taxitjänster till ett sammanlagt värde på 1,2 miljarder kronor. 236 taxiföretag levererade tjänster till regionala beställare 2020 enligt PublicInsights kartläggning.

Kommunerna är den näst största beställaren av taxitjänster och köpte för knappt en miljard kronor. Affärerna gjordes av 213 beställare och 288 leverantörer. Statliga beställare köpte taxitjänster för 28 miljoner år 2020. 130 företag levererade tjänster till 79 statliga beställare.

– En god tillgång till samhällsviktiga funktioner är viktigt att upprätthålla, speciellt under de tider som nu råder. Taxi är ett säkert och tryggt sätt att resa både som komplement till kollektivtrafik som buss eller tåg, men även tryggt för många som vill kunna resa individuellt till sjukbesök, färdtjänst eller kunna göra andra resor, säger Bawer Coskun, förbundsdirektör på Svenska Taxiförbundet.

– Taxi har en stor potential att än mer komplettera kollektivtrafiken. Ju mer tillgänglig den delade mobiliteten kan bli, desto enklare blir det för fler att klara sin vardag utan att behöva äga en egen bil. Med färre bilar minskar såväl miljöpåverkan som trängseln på våra vägar, säger Bawer Coskun.

De tio största företagen inom taxitrafik, färdtjänst, skolskjuts m m på den offentliga marknaden var år 2020 enligt PublicInsigts kartläggning:

Telepass, 320,5 miljoner
Sirius Omsorg Holding 272,3 miljoner
Flexbuss Sverige 270 miljoner
Connect Bus Sandarna 134,5 miljoner
Nettotaxi 70,3 miljoner
Uppsala Taxi 100 000 69,3 miljoner
Kristianstad Taxi & Buss 57 miljoner
Hudiksvalls Taxi 36,5 miljoner
Vikbolandets Taxi 160 000 34,7 miljoner
Roslagstaxi 33,6 miljoner

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)