Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

FlixBus moderbolag ändrar i toppen och siktar globalt

André Schwämmlein är en av grundarna av FlixMobility och vd för företaget. Foto: FlixMobility.

Den internationella expressbussjätten FlixBus´ moderbolag FlixMobility ändrar i företagstoppen. Samtidigt förändrar bolaget sin juridiska status från ett tyskt aktiebolag (GmbH) till Europabolag – FlixMobility SE. SE är en typ av publikt aktiebolag som gör att företaget kan bedriva sin verksamhet i olika EU-länder enligt samma regler. Förändringarna genomförs mot bakgrund av att FlixMobility har varit verksamt under drygt tio år och under den tiden expanderat mycket starkt i en rad länder – och siktar på fortsatt stark expansion. En ny ekonomidirektör rekryteras från en tidigare toppost inom flygbranschen.

”Med förändringarna ompositionerar sig företaget för sina ambitiösa mål som bygger på att globalt erbjuda hållbar mobilitet till överkomliga priser”, skriver FlixMobility i samband med att man presenterar förändringarna.

Idag kör FlixMobility expressbussar under namnet FlixBus i en lång rad europeiska länder, likaså i Nord- och Sydamerika. I höstas förvärvades det klassiska nordamerikanska expressbussföretaget Greyhound (klicka här). Dessutom kör man tåg, FlixTrain, i Tyskland och Sverige.

FlixMobility har tydligt uttalade ambitioner att växa sig betydligt större globalt. Den ambitionen återspeglas i sammansättningen av företagsledningen.

Denna kommer i framtiden att bestå av tre personer. Vd (CEO) blir André Schwämmlein, som är en av grundarna. Han ska leda affärsenheterna FlixBus och FlixTrain både kommersiellt och kommunikationsmässigt. Dessutom ska han vara ansvarig för relationerna med regeringar och myndigheter liksom för hållbarhetsfrågor.

Daniel Krauss är CIO, Chief Information Officer, eller IT-chef på svenska. Det är en nyckelposition i FlixMobility som har byggt sin snabbt växande verksamhet på en avancerad IT-plattform som bas. Hans ansvarsområde kommer att vara teknik och personalfrågor

Till ekonomichef rekryterar FlixMobility Christoph Debus som tidigare var vd och ekonomichef för det stora tyska charterflygbolaget Condor. Debus ska svara för alla finansiella och juridiska funktioner i företaget.

Jochen Engert, medgrundare som hittills har varit vice vd lämnar den posten och går in i företagets styrelse den 1 april.

SE i ett bolagsnamn står för ”societas europea”, Europabolag. Det är en typ av publikt aktiebolag som gör att företaget kan bedriva sin verksamhet i olika EU-länder enligt samma regler. Enligt EU har bolagsformen flera fördelar, bland annat kan företaget ha all sin verksamhet under ett enda europeiskt bolagsnamn utan att behöva bilda dotterbolag i olika länder.

Europabolag har en större rörlighet på den inre marknaden och det krävs också tydliga regler om arbetstagarinflytande när företaget har personal i flera länder. Klicka här för att läsa mer om Europabolag.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)