Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Här gör man bussen till en bastu

Bussföretaget Shiniki Bus i den japanska staden Himeij ger gamla lokaltrafikbussar ett nytt, annorlunda liv. Foto: Shiniki Bus.

Nej, det handlar inte om att uppleva många av SL:s innerstadsbussar i Stockholm en varm sommardag. I den japanska staden Himeji har ett bussföretag börjat bygga om äldre bussar till vedeldade bastun, kompletta med både relaxutrymmen och kontorsrum. Satsningen från bussföretaget är ett sätt att försöka vinna tillbaka turister som har försvunnit under covid-19-pandemin.

Den bakre delen av bastubussarna har fått vedspis och en ny inredning i trä. Foto: Shiniki Bus.

Himeji ligger närmare 600 kilometer sydväst om Tokyo och väster om storstäderna Osaka och Kobe. Det är det lokala bussbolaget Shinki Bus som har kläckt idén till bastubussarna som har döpts till Sabus och som kan chartras av hugade personer, men man behöver ha en plats för att parkera bussen.

Bussarna har tidigare gått i vanlig kollektivtrafik, men har fallit för åldersstrecket där. Nu har Shiniki Bus byggt om dem.

Fordonen är uppdelade i två delar. I den bakre delen finns ett basturum med vedspis och träbänkar och bord. I den främre delen finns ett relaxrum med kontorsutrymme.

Stoppknapparna har fått en helt ny funktion. Istället för att plinga och tända stoppskylten sprayas passageraren med en dos uppfriskande vatten när han eller hon trycker på knappen

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)