Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tankar Sandvikens vätgasbussar och blir störst i landet

Snart sätts bränslecellsbussarna i Sandviken i trafik. Hynion fixar tankningen. Foto: Hynion.

Det blir företaget Hynion som ska förse de vätgasdrivna bränslecellsbussarna i Sandviken med vätgas. Företaget ska samtidigt ta över Lindes vätgastankstation i Sandviken för att leverera vätgas till både bussar och bilar. I och med detta blir Hynion landets största leverantör av vätgas till fordon och har tre stationer.

Bakgrunden är att Transdev nyligen har investerat i två vätgasbussar från Solaris. Dessa ska inom kort på uppdrag av X-trafik sättas i trafik i Sandviken i ett samarbete mellan X-trafik, Linde och Hynion tankades bussarna i december för att slutföra den inledande utprovningen. Hynion kommer även framöver att ansvara för tankningen av bussarna när de går i reguljär trafik.

För att förse bussar och bilar i Sandviken med vätgas kommer Hynion även att ta över vätgastankstationen i Sandviken från Linde. Dialogen med Linde har pågått sedan Hynion tog över stationen på Arlanda i somras och Hynion tar nu över driften och ägandet av stationen i Sandviken från 1:a februari 2022.

Hynion håller nu på att planera för en permanent lösning för tankning av bussarna, så att dessa, och senare fler bussar, kan tankas på vanligt sätt vid vätgastankstationen i Sandviken. Samtidigt är stationen öppen för alla, både för de som redan har vätgasbilar och för de som planerar att köpa.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)