Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Installerar virusfilter i alla bussar

De båda trafikföretagen i Hamburg, Tyskland, installerar nu antivirala filter i alla 1 700 bussar i kollektivtrafiken. Foto: Daimler Buses.

De båda trafikföretag som svarar för kollektivtrafiken i Hamburg med omnejd gör nu en storsatsning på att öka skyddet mot smitta för sina resenärer och förare. Hochbahn, som svarar för kollektivtrafiken i Hamburg, och VHH, som svarar för den regionala trafiken, installerar nu antivirala filter i alla sina omkring 1 700 bussar. Redan nu har man hunnit installera sådana filter i 85 procent av bussarna och inom några månader ska samtliga bussar ha sådana filter.

De filter som de båda trafikföretagen nu installerar minskar virusförekomsten i luften med upp till 99 procent.

Filtren består av tre lager. De två första fångar upp fasta partiklar och flertalet av de finfördelade, virala aerosolerna. Ett tredje lager inaktiverar kvarvarande virus.

Filtersystem av det här slaget har funnits tillgängliga för bussar sedan förra året och efterhand tillkommit för allt fler bussmodeller.

Liksom på många andra håll i Tyskland har Hamburg infört en rad nya rutiner med anledning av covid-19-pandemin för att öka tryggheten i kollektivtrafiken. Åtgärderna ska ses som komplement till de redan tidigare effektiva ventiltionssystemet i bussarna.

Vid varje hållplats där bussen stannar öppnas mittdörrarna, oavsett om någon ska stiga av, munskydd (ofta FFP2-mask) krävs av resenärerna och 3G-regeln gäller, det vill säga att resenären måste vara antingen fullvaccinerad, kunna dokumentera att man har tillfrisknat från covid eller kunna uppvisa ett färskt, negativt covidtest.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)