Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen förlänger coronarestriktioner

Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade på onsdagen att befintliga coronarestriktioner förlängs två veckor – men öppnar också för en avveckling av restriktionerna från 9 februari.

De nuvarande restriktionerna med anledning av covid-19-pandemin förlängs ytterligare två veckor. Men om läget tillåter kommer restriktionerna att börja avvecklas den 9 februari. Det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff på onsdagen tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell. Det innebär att flera restriktioner och råd som direkt eller indirekt berör kollektivtrafiken och resebranschen kvarstår.

Det gäller bland annat rekommendationen att alla som kan bör arbeta hemifrån. Begränsningarna för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och mässor inomhus kvarstår med ett maxtak på 500 personer. Vid sektionering tillåts 500 personer per sektion.

Krogar ska stänga senast klockan 23. När det gäller cuper och läger inomhus förlängs avrådan.

I den långväga kollektivtrafiken, alltså på linjer över 150 kilometer, fortsätter kravet på endast sittande resenärer. Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken om det inte går att hålla avstånd.

– Vi har nu en extremt hög smittspridning av omikronvarianten. Det tvingar oss att förlänga restriktionerna ytterligare två veckor, sa Lena Hallengren.

Den senaste veckan har 270 000 personer konstaterats smittade.

Folkhälsomyndigheten räknar med att kulmen i pandemin kommer att nås inom någon vecka. Myndigheten räknar därför med att flertalet restriktioner kommer att kunna avvecklas från den 9 februari. Regeringen återkommer med ytterligare besked om avvecklingen nästa vecka.

– En avveckling förutsätter att kulmen nås och att läget stabiliseras, sa Lena Hallengren.

– Men en del restriktioner kommer att kvarstå ytterligare en tid, aviserade Karin Tegmark Wisell.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)