Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stena Line planerar flytt från centrala Göteborg

En tänkbar visionsbild av Arendal vid en flytt av Stena Lines trafik och terminalverksamheter till området. Illustration: Göteborgs Hamn AB/Stena Line.

Rederiet Stena Line planerar att flytta sina terminaler och sin hamnverksamhet från centrala Göteborg till Arendal från 2027. Enligt rederiet ska ett nytt färjeläge gynna Stena Lines förutsättningar för att växa och genomföra framtida satsningar för att uppfylla sitt mål om en helt fossilfri verksamhet 2050. Samtidigt ger det möjligheter att flytta tung trafik ut ur staden och bidra till de stadsutvecklingsplaner som Göteborgs Stad har.

Stena Line och Göteborgs Hamn AB har undertecknat ett inriktningsavtal som innebär att man ska arbeta för att hitta en ny placering av färjerederiets terminaler och hamnverksamhet i Arendal.

Ambitionen är enligt parterna att både kunna stärka Göteborg som ett hållbart nordiskt godsnav och den gemensamma visionen om hållbar sjöfart och hamnhantering,samtidigt som kommunens planer på att utveckla en tät blandstad längs älvstränderna gynnas.

Tanken är att Stena Line ska kunna tillträda ett 25-årigt arrendeavtal i Arendal senast den 1 januari 2027.

– Vi vill driva utvecklingen inom hållbar sjöfart och växa tillsammans med Göteborg. Vi går positivt in i diskussionerna om ett nytt läge för vår hamn och våra terminaler för att vi tror att det kan ge både oss och branschen möjlighet att öka omställningstakten, säger Niclas Mårtensson, vd på Stena Line.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

1 kommentar »

Trackbacks

  1. Stenaterminalsflytt Över Älven - Carl Norberg - Palanthir

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)