Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Två bussar av tre borta från Öresundsbron

Busstrafiken över Öresundsbron har drabbats hårt av pandemin och reserestriktionerna. Foto: Peter Brinch/Øresundsbron.

Trafiken över Öresundsbron var under sommaren och hösten på väg att återhämta sig till nivåerna från 2019, men föll snabbt tillbaka när restriktioner kom tillbaka i båda riktningarna. Det rapporterar Öresundsbrokonsortiet. Busstrafiken över bron nådde i fjol endast en tredjedel av volymen från 2019. Bussarna är därmed det trafikslag på väg som drabbats hårdast av nergången.

Konsortiet konstaterar att året både startade och slutade med skärpta inreseregler i båda riktningarna vilket kraftigt har påverkat trafiken över bron.

Vid årets första kvartal minskade resandet över bron med omkring 55 procent jämfört med året före. Vägtrafiken låg cirka 30 procent lägre i början av juli jämfört med samma tidpunkt 2019, men i slutet av september var nedgången cirka 14 procent. Och återhämtningen fortsatte tills inresereglerna i slutet av december skärptes på nytt i båda riktningarna, vilket fick trafiken att minska med cirka 35 procent jämfört med 2019.

Busstrafiken över bron drabbades hårt av restriktionerna i Sverige och Danmark. Under 2019 körde i genomsnitt 161 bussar per dag över bron, i fjol var det 60. Det motsvarar en nergång på 62,7 procent. Det gör bussarna till det transportmedel på väg som drabbats hårdast av pandemin när det gäller trafiken över Öresundsbron.

Personbilarna minskade med 39,2 procent vid en jämförelse mellan 2019 och 2021 och godstrafiken ökade med 6,8 procent.

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)