Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svensk-kenyanskt företag lanserar första afrikanska elbussen

Svensk-kenyanska Opibus har lanserat sin första helafrikanska elbuss. Bild: Opibus.

Det svensk-kenyanska företaget Opibus har nu introducerat den första elbussen i Kenya och samtidigt den första elbuss som är helt konstruerad i Afrika. Opibus har som ambition att vid slutet av 2023 kunna tillhandahålla en lokalt konstruerad och tillverkad elbuss som kan massproduceras för den afrikanska marknaden. Opibus utvecklar även eldrivna, fyrhjulsdrivna fordon och motorcyklar med sikte på den afrikanska marknaden.

Bussen är byggd på Opibus´ modulära elfordonsplattform som kan användas för flera olika typer av fordon.

Enligt Opibus är underhållskostnaderna 80 procent lägre än för en dieselbuss. Även drivmedelskostnaderna är lägre vilket enligt Opibus ger 50 procent lägre driftskostnader för bussen. ”Det kommer att revolutionera kollektivtrafiken i Afrika”, bedömer Opibus.

– Den första elbussen kommer att lanseras kommersiellt i mitten av året. Därefter kommer plattformen att testas på tio bussar i kommersiell trafik under andra halvan av året, säger Dennis Wakaba, projektsamordnare för kollektivtrafik vid Opibus.

Till en början kommer bussarna att sättas i trafik i ytterområden kring Kenyas huvudstad Nairobi. Flera laddstationer kommer också att installeras, både för långsam laddning och snabbladdning.

Opibus ör ett svensk-kenyanskt teknikföretag som grundades 2017 och sysselsätter cirka 100 medarbetare. Företaget har kontor i Stockholm och Nairobi.

Här är en kort video om Opibus första elbuss:

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)