Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Antivirusfilter för bussar utan luftkonditionering

Mercedes-Benz lanserar antivirusfilter för sina bussar av modell Citaro och Conecto utan luftkonditionering. Foto: Daimler Truck.

Relativt tidigt under covid-19-pandemin lanserades antivirusfilter av flera tillverkare av bussar och luftkonditionering för bussar. I allmänhet har filtren integrerats med bussarnas luftkonditionering. Nu introducerar Mercedes-Benz ventilationsmoduler med antivirusfilter för de versioner av sina bussmodeller Citaro och Conecto som saknar luftkonditionering.

Modulen har integrerade fläktar och luftfilter och har fått namnet EvoFresh. På mindre än två minuter kan luften i bussen bytas ut. Modulerna monteras under de vanliga, eldrivna takluckorna på bussen – fyra på ledbussar, två på vanliga tolvmetersbussar.

Med en knapp kan föraren öppna de eldrivna takluckorma så att öppningen vetter framåt. Då aktiveras automatiskt en fläkt som drar in frisk luft utifrån samtidigt med luft inifrån passagerarutrymmet som filtreras innan den sänds tillbaka till passagerarutrymmet som filtrerad, blandad luft. Om fläkten inte aktiveras fungerar takluckorna som ventilation och bidrar till ett snabbt luftbyte.

Som mest kan 1 350 kubikmeter luft i timmen gå igenom modulen. Det gör att luften i bussen kan förnyas fullständigt på upp till två minuter.

Beroende på efterfrågan planeras också moduler för eftermontering.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)