Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler kan ta cykeln på bussen i Värmland

Unionsleden i Värmland: Nåbar i sommar med cykel på buss. Foto: Visit Värmland.

I sommar kommer fler resenärer att kunna kombinera buss och cykel i Värmland. Det är en del av en satsning från Region Värmland, Visit Värmland och Nobina för att stärka Värmland som en hållbar cykeldestination.

Förra sommaren genomfördes under två månader pilotprojektet Cykel på kollektivtrafiken i Värmland (klicka här). Syftet var att öka möjligheterna för cykelturister att uppleva Klarälvsbanan och samtidigt resa hållbart och klimatsmart. Resultatet blev positivt och nu går cykelsatsningen vidare i samarbete mellan Värmlandstrafik, Nobina och Visit Värmland

Det är detta projekt som nu följs upp med utökade möjligheter att ta med cykel på vissa bussturer i Värmland.

– Intresset var stort för vår satsning i somras och vi fick in många bra synpunkter och utvecklingsförslag från våra resenärer. Att kunna boka sin resa online är ett sådant exempel vilket nu kommer att vara möjligt inför sommaren 2022, säger Markus Bergman som är trafikchef regionbuss på Region Värmland.

Bokningsmöjligheterna från 2021 utökas på linje 600, som tar resenärer till Klarälvsleden, så att det går att boka cykelplats vid fler turer och vid ytterligare två hållplatser, Ekshärad och Värnäs. I år blir det dessutom möjligt för cykelturister att ta sig till vissa delar av Unionsleden, genom att flera av Värmlandstrafiks bussar på linje 700 mellan Karlstad och Töcksfors utrustas med cykelställ.

Inför sommaren lanseras också en separat tidtabell för cykel på buss och ett digitalt bokningssystem för att förenkla bokningen för resenärerna.

– Cykelsatsningen pågår under sommartidtabellen 2022 mellan 13 juni – 14 augusti och det går att boka cykelplats på ett flertal av busslinjernas turer på både vardagar och helger. Resenärerna kan lasta på och av sina cyklar på ett antal utvalda hållplatser och det finns plats för två cyklar samtidigt.

– Att nu även kunna erbjuda cykelturister möjligheten att ta sig med buss till Klarälvsbanan, Klarälvsleden och Unionsleden är ett stort steg i rätt riktning för Värmland, säger Niclas Wikman, projektledare på Visit Värmland.

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)