Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

I väntan på Arbetsmiljöverket…

När andra öppnar framdörrarna väntar Dalatrfik på Arbetsmiljöverket. Foto: Patrik Lindström.

Nästan över hela Sverige öppnas bussarnas framdörrar åter under onsdagen eller torsdagen. Men på några håll kan länstrafikbolagen inte göra det. I Dalarna och även för en viss trafik i Örebro län tvingas man avvakta besked från Arbetsmiljöverket innan framdörrarna kan öppnas. Länstrafiken Örebro öppnar dörrarna på flertalet bussar från och med fredagen.

– I vissa delar för vår trafik inväntar vi dock besked från Arbetsmiljöverket, men i det stora hela öppnar vi framdörrarna igen för våra resenärer, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef på Länstrafiken.

Under de perioder Länstrafiken haft stängda framdörrar har verksamheten haft ett intäktstapp på cirka en och halv miljon i månaden beroende på att många resenärer avstått från att köpa biljetter, konstaterar Länstrafiken Örebro.

Dalatrafik meddelar att framdörrarna är fortsatt stängda kring Siljan och i Borlänge, Falun, Ludvika och Smedjebacken. De ska öppnas så snart man får klartecken från Arbetsmiljöverket.

Dalatrafik valde nämligen en annan linje när det gäller framdörrarna än vad som var fallet i större delen av landet. I Dalarna träffade inte de ansvariga för kollektivtrafiken och operatörerna en överenskommelse om dörrarna på eget initiativ. Det ledde till att facket gick vidare till Arbetsmiljöverket som beslutade om stängda framdörrar i en stor del av trafiken.

– Jag tycker inte att Arbetsmiljöverket tar hänsyn till passagerarna, sa då regionrådet Christer Carlsson (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden i Dalarna.

I slutet av januari vände sig Region Dalarna till domstol för att stoppa Arbetsmiljöverkets beslut om stängda framdörrar på bussarna i Falun och Borlänge (klicka här).

– Arbetsmiljöverket har inte tillämpat förvaltningslagen på ett korrekt sätt och dessutom inte lyssnat på den medicinska kompetens som Region Dalarna har, sa Christer Carlsson.

– Arbetsmiljöverket ska inte tala om vilka åtgärder som ska vidtas för att undanröja risk för smittspridningen. Valet mellan de åtgärder som ska sättas in för att hindra smittspridning och att värna om såväl resenärernas hälsa som hälsan och arbetsmiljön för de berörda anställda ligger hos Region Dalarna, där dessutom det medicinska kunnandet finns.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)