Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Många brister när dansk polis kollade skidbussar

På elva av 35 kontrollerade skidbussar konstaterade dansk polis brister. Foto: Politi Danmark.

Inför starten på skidresesäsongen kontrollerade dansk polis förra helgen, fredag 4 och söndag 6 februari, totalt 35 skidbussar. En hel del brister avslöjades i kontrollerna som genomfördes i anslutning till motorväggen vid Køge Bugt. Både bussar på väg till och från kontinenten kontrollerades och brister konstaterades på elva av de 35 bussarna.

I kontrollerna på fredagen stoppades två utländska (alltså icke danska) bussar med släp stoppade för hastighetsöverträdelse. Den ena bussen körde minst 97 km/tim mot högsta tillåtna 80 km/tim för vagntåget.

En dansk buss hade skidbox monterad bak utan att bussen därefter hade besiktigats och godkänts för ökad vikt och längd med anledning av denna tekniska ändring av fordonet.

Två förare i en tom utländsk buss med släp hade inte följt kör- och vilotidsreglerna. Det saknades en timme och 20 minuter av den dagliga vilan på nio timmar. Dessutom var säkerhetsvajern till släpvagnen inte korrekt monterad.

Vid söndagens kontroll hade polisen också sin bromsprovsutrustning på plats. Tre bussar med släpvagn saknade tillräcklig bromsförmåga på släpet. På en av släpvagnarna var bromsförmågan nere på fem procent. Körförbud och böter för förarna blev påföljden.

På en dansk buss med släp saknade båda förarna rätt körkortskategori, d v s D/E.

I en utländsk buss var den registrerade användaren av fordonet inte tillståndsinnehavare.

Två danska bussar hade inte kontrollerat brandsläckarna under det senaste året.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)