Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny lag om hittegods i kollektivtrafiken

Regeringen har lagt fram ett förslag till ny lag om hittegods i kollektivtrafiken. Foto: Johan Andrén.

Regeringen skickade på torsdagen förslag till en ny lag om hittegods i kollektivtrafiken till Lagrådet. Enligt regeringen är syftet med den nya lagen att förtydliga de regler som gäller och att göra det enklare för trafikföretag att hantera kvarglömt gods.

Den nya lagen ska gälla för egendom som glömts kvar på tåg, spårvagn, tunnelbana, buss eller fartyg och inom vissa anslutande områden. I lagförslaget föreslår regeringen att den som tar hand om egendomen ska lämna den till det berörda trafikföretaget i stället för att anmäla fyndet till Polismyndigheten, alltså i stort sett som det är idag.

Vidare föreslås det bland annat att trafikföretagen inte längre ska behöva sälja egendom som blir kvar hos företagen, det innebär att egendomen tillfaller trafikföretaget om ägaren inte hämtar ut sin egendom. Den nya lagen omfattar också trafik med fartyg, vilket inte omfattas i dag med nuvarande reglering.

– Varje dag tappar eller glömmer hundratals resenärer saker i kollektivtrafiken, allt från handskar till dyrare föremål såsom mobiltelefoner. Det är viktigt att det finns en tydlig reglering för trafikföretagen som ska hantera hittegods i kollektivtrafiken så att hanteringen av kvarglömt gods blir enklare, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Lagen ska börja gälla den 1 juli. Men först ska Lagrådet granska förslaget och därefter ska riksdagen fatta beslut. Lagrådet har till uppgift att granska remitterade lagförslag och yttra sig över dessa. Endast regeringen och riksdagsutskotten kan begära yttranden från Lagrådet.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)