Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Storsatsning på bränslecellsbussar i gondolernas stad

Gondolerna i Venedig frå snart sällskap av många nya bränslecells- och elbussar. Foto: Wikimedia Commons/Ray in Manila.

Gondoler är ett populärt fortskaffningsmedel i den italienska staden Venedig. Men nu inleder staden dessutom en storsatsning på vätgasdrivna bränslecellsbussar, samtidigt som man ökar antalet elbusssar i trafik. Totalt ska staden köpa 106 bränslecellsbussar och 33 batterielektriska bussar som samtliga ska vara i trafik vid halvårsskiftet 2026.

Sammanlagt handlar det om en investering på 87 miljoner euro (cirka 920 miljoner kronor). Pengar till 123 av de nya bussarna kommer från en nationell återhämtningsfond. 33 av de nya bussarna ska vara i trafik senast vid slutet av 2024.

Bussarna ska gå i lokaltrafik i Venedig. Staden har valt att huvudsakligen satsa på bränslecellsbussar därför att man anser att det är den bästa lösningen på medellång sikt eftersom de därmed klarar att köra en hel dag på stadens busslinjer.

Redan 2019 beställde Venedig 30 elbussar från Solaris med tillhörande laddinfrastruktur (klicka här).

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)