Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen om krisstöd till företag: Lagt kort ligger

Finansminister Mikael Damberg (S): Lagt kort ligger. De besked vi gett om stöd kvarstår.

De krisstöd till företag som har beslutats kommer att ligga kvar den tid som beslutats, men vi ser inte några nya krisstöd framför oss. Lagt kort ligger. Det sa finansminister Mikael Damberg (S) vid en presskonferens som regeringen höll på tisdagsmorgonen.

Det innebär bland annat att omställningsstödet, omsättningsstöd till enskilda näringsidkare och omsättningsstödet till handelsbolag ligger kvar februari månad ut, trots att pandemirestriktionerna avskaffas den 9 februari.

Evenemangsstödet, som har stor indirekt betydelse för bussresebranschen, ligger kvar första halvåret ut och justeras upp något till en miljard, likaså stödet till idrotten (420 miljoner). Även det stöd till kulturen som beslutats tidigare ligger kvar till halvårsskiftet.

– Vår ingång är att lagt kort ligger. De besked som vi tidigare har gett ligger fast. Det handlar i första hand om att vi vet att det är viktigt att inte dra tillbaka stödåtgärder för tidigt. Smittspridningen väntas vara fortsatt hög ett tag framöver, och vi vet även att vissa företag kommer ha fortsatta utmaningar under en övergångsperiod, sa Mikael Damberg.

– Sverige och svensk ekonomi har klarat krisen bra jämfört med flertalet andra länder. Vi har också klarat krisen mycket bättre än finanskrisen.

På presskonferensen togs också frågan om reduktionsplikten och drivmedelsskatterna upp.

– Vi vill gärna ha en lägre skatt på biobränslen och en högra skatt på fossila bränslen. Regeringen har ingen annan grundinställning i sak än som andra riksdagspartier. Vi vill sänka skatterna på biodrivmedel men är beroende av det regelverk som finns i EU. Det kan vi inte hoppa över. Men det finns nu förslag på EU-nivå som skulle göra det möjligt med en lägre beskattning av biodrivmedel, kommenterade Mikael Damberg.

På en fråga om drivmedelspriserna tog Mikael Damberg upp reseavdragets framtid och öppnade för en översyn av detta.

– Reseavdraget har inte justerats sedan 2008, samtidigt som kostnaderna för resor har ökat avsevärt, sa han.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)