Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transportföretagen fortsätter bearbeta: Slopa fordonsskatt för avställda bussar

Transportföretagen med Sveriges Bussföretag fortsätter att bearbeta regeringen om slopad fordonsskatt för avställda bussar mm. Foto: Högbergs Bussresor.

Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, fortsätter envetet att försöka förmå regeringen att slopa fordonsskatten för avställda bussar. Med anledning av de restriktioner som regeringen tidigare i vinter återinförde har bussföretagen på onsdagen skickat in sitt nygamla förslag om slopad fordonsskatt, även om bussen har varit avställd mindre än femton dagar.

– Att kunna ställa av fordonen minskar kostnaderna både vad gäller fordonsskatt och försäkring vilket vore en välkommen lättnad för de företag som fortfarande har det mycket tufft i spåren av pandemin, framhåller bussföretagen.

Organisationen pekar på att förslaget kapar en större flexibilitet för företag som har fordon avställda att kunna ta uppdrag med kort varsel och berör framför allt buss-, taxi- och hyrbilsföretag. Transportföretagen sände redan i mars 2020, under inledningen av pandemin, in samma förslag till berörda departement och myndigheter. Beslutet ligger formellt sett hos riksdagen då det krävs ändringar av vägtrafikskattelagen.

Transportföretagen menar att pandemin har aktualiserat frågan, men att tidsgränsen bör slopas permanent och inte som en tillfällig åtgärd. Detta eftersom dagens digitala verktyg möjliggör att den administrativa hanteringen av avställda fordon kan göras enklare och för att fordonsflottan då kan nyttjas optimalt vilket är bra för både samhälle och företag.

Klicka här för att läsa brevet till regeringen.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)