Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Värme från bussmotorn kan göra resan smittsäkrare

Sedan i somras har en ny teknik för att minska smittspridning testats på en av de elhybridbussar som går i stadstrafik i Uppsala. Foto: GUB.

En ny teknik för att sterilisera och rensa luften i bussar och bilar från virus håller på att utvecklas av forskare vid Uppsala Universitet. Tekniken har sedan i somras testats på en av de hybridbussar som går i stadstrafik i Uppsala. Tekniken fungerar så att virus av olika slag steriliseras med hjälp av värme från bussens förbränningsmotor.

Genom ventiler inne i passagerarutrymmet sugs luften ut ur kupén, varpå den leds in i motorn. Där förstörs de aerosoler som kan innehålla viruset av motorvärmen, varpå luften går ut genom avgasröret.

Initiativtagare till projektet är Marvin Seibert, forskare vid institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Uppsala Universitet. Han har i mer än femton år experimenterat med virusaerosoler, mikroskopiskt stora partiklar som människor släpper ut när de andas och som bär virus.

– När pandemin slog till ville vi göra något för att hjälpa till, använda vår kunskap på något sätt som skulle göra skillnad i samhället. Det är svårt att undvika trängsel i kollektivtrafiken, hela meningen är att man har hög densitet, så då fick vi idén om att helt enkelt göra något för att förbättra luftkvaliteten och lufthygienen i bussarna, säger Marvin Seibert på Uppsala Universitets hemsida.

– Det här innovationsprojektet handlar om att ta död på luftburna smittämnen, och värme fungerar utmärkt som steriliseringsmedium.

Tekniken kan installeras på befintliga fordon med förbränningsmotor. De komponenter som behövs i motorrummet skrivs ut med 3D-skrivare. Inga filter, kemikalier eller desinfektionsmedel behövs. Enligt Marvin Seibert är installationen i bussen relativt enkel och kan göras på några timmar av en mekaniker.

Hur mycket tekniken minskar smittspridning går enligt Marvin Seibert inte att ännu slå fast.

– Vi kan visa att tekniken tar ut luften och dödar virus effektivt men hur mycket den reducerar risken för att bli smittad ombord beror på många samverkande faktorer och skulle ta många år och enorma resurser att mäta exakt. Däremot är det ett fullt rimligt antagande att smittspridningen minskar genom den förbättrade luftkvaliteten, säger han på universitetets hemsida.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Vilken upptäckt,att luften blir bättre av ventilation.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)