Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Vikcykel på bussen ska locka bilister att byta färdmedel

Bilpendlare i Örebro län kan i vår testa kollektivtrafik i kombination med vikcykel helt gratis. Foto: Fossilfritt 2030 – Rena resan.

Bilpendlare i Örebro län kan i vår testa kollektivtrafik i kombination med vikcykel helt gratis. Bakom försöket står EU-projektet Fossilfritt 2030 – Rena resan och Länstrafiken i Örebro län. I Västra Götaland har ett liknande projekt, Buss&hoj, pågått under flera år. Många av pendlarna där har fortsatt att kombinera kollektivtrafik och cykel.

Bakom försöket i Örebro län står EU-projektet Fossilfritt 2030 – Rena resan och Länstrafiken i Örebro län.

Resans första och sista sträcka kan vara en utmaning för den som pendlar med kollektivtrafik. Om hållplatsen ligger för långt från hemmet är det många som drar sig för att promenera. Samtidigt upplever bilpendlare ofta att de har ont om tid för både träning och avkoppling.

– Vi människor behöver en halvtimmes motion per dag för hälsans skull, och den som cyklar en del av arbetspendlingen får enklare ihop sina 30 minuter, säger Felicia Elmström, delprojektledare i Fossilfritt 2030 – Rena resan.

40 personer kommer att väljas ut med utgångspunkt från olika kriterier, i första hand länsbor som idag bilpendlar. Cykeln som testresenärerna får låna är vikbar och den kan bäras med ombord på tåg och buss. Förutom lånecykeln erbjuds de utvalda testpersonerna ett resekort från Länstrafiken som gäller i hela länet i en månad. Kortet kan användas på både tåg och buss.

– Många som har testat att resa kombinerat i andra län fortsätter att resa hållbart. Därför vill vi ge våra länsbor chansen att ställa om sin pendling på liknande sätt, säger Mirja Mattsson, projektledare för Fossilfritt – 2030 Rena Resan på Region Örebro län.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)