Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretag hjälper ukrainare på flykt

Flexbuss Sverige hjälper flyktingar från Ukraina och kör ner två av sina turistbussar till polsk-ukrainska gränsen. Foto: FlexBuss Sverige.

Bussföretaget Flexbuss Sverige med Dacke Buss satsar på att hjälpa ukrainare på flykt. Företaget har bestämt att ställa två av sina turistbussar med förare till förfogande. Redan på onsdagsmorgonen kör man ner till Polen med bussarna fullastade med förnödenheter och på hemvägen erbjuder man upp till ett hundratal ukrainska flyktingar fri resa till Sverige. Hela insatsen har organiserats i blixtfart och flera andra bussföretag har visat intresse för att göra liknande insatser, uppger Elin Forsander, kommunikationschef på Flexbuss/Dacke Buss.

Idén till hjälpinsatsen väcktes av Flexbuss´ vd David Lindquist under söndagen när han plågades av nyhetsrapporteringen från Ukraina om följderna av det ryska angreppet på landet. Därför kallade David Lundquist samman företagets ledningsgrupp på måndagsmorgonen för att se hur man konkret skulle kunna göra en insats.

Resultatet blev att man beslutade att ställa upp med två av företagets turistbussar för att så snabbt som möjligt resa till Polen och gränsen till Ukraina med förnödenheter. Snabbt organiserades en insamling av förnödenheter på tre orter under tisdagen: Nybro, Växjö och Halmstad.

På onsdagsmorgonen går de båda bussarna från Småland ner till Karlskrona och därifrån till Gdynia innan man fortsätter till den polsk-ukrainska gränsen.

– Det har varit fantastiskt att se det engagemang och den vilja att hjälpa som har visats från alla. Bland våra förare har väldigt många anmält att de gärna ställer upp och kör. Stena Line transporterar våra bussar och förare gratis, och även de flyktingar som följer med till Sverige får resa gratis på färjan. Även från andra bussföretag har förare hört av sig och erbjudit sig att hjälpa till, berättar Elin Forsander.

– Det är också två andra bussföretag som har hört av sig och vill göra liknande insatser, men vi hoppas att fler ansluter sig.

Logistiken i en insats av det här slaget är komplex och kan vara en utmaning. Det gäller inte minst vid den ukrainska gränsen där det finns det många praktiska svårigheter. Flexbuss samarbetar med den ideella hjälporganisationen A Demand for Action som har lång erfarenhet av insatser i krigsområden. Organisationen har också kontakt med Migrationsverket.

– Vi hade kontakt med bland andra Röda Korset, men de var mer intresserade av stöd i form av pengar, berättar Elin Forsander.

Bussmagasinet.se hoppas kunna återkomma med rapporter från hjälpinsatsen.

Taggat som: , , , ,

4 kommentarer »

 1. Hej. Om ni behöver chaufförer så kan jag ställa upp att köra till polen. Har både buss körkort och Yrkeskompetensbevis.
  0761875133
  M.V.H Christer Borgström

 2. Hej.
  Jag vill gärna hjälpa er. Har YKB och busskort. Tidigare erfarenheter av utlandstjänst via Försvarsmakten.
  0738401051

  Mvh Dennis Fors

 3. Hej! Jag kör gärna flyktingar från Ukraina till Sverige.

 4. Mina flyktingar (2st) vill absolut tillbaka till ukraina.. e de något ni kan hälpa till med

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)