Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Finns inga gränser för hjälpviljan”

På lördagsmorgonen kom Nordias två bussar med ukrainska flyktingar till Karlskrona. Foto: Tony Eriksson.

”Det finns inga gränser för den hjälpvilja vi har sett”. Det säger Tony Eriksson som tillsammans med tre andra förare från Nordia Buss nu är åter i Sverige. Vi har tidigare rapporterat (klicka här) om deras resa till den polska staden Przemyśl för att leverera förnödenheter och erbjuda flyktingar transport till Sverige.

Tidigt på fredagsmorgonen körde de båda bussarna åter norrut från Przemyśl. Först körde man till ett uppsamlingscentrum där flyktingar kunde stiga på.

– Det var ett gammalt varuhus, ungefär som ett IKEA, som uppenbarligen fungerar som sovsal för flyktingar, berättar Tony Eriksson när vi når honom vid tiotiden på lördagsförmiddagen.

Bussarna hämtade flyktingar vid en uppsalingsplats i ett gammalt varuhus. Foto: Tony Eriksson.

Han vittnar om en stor hjälpsamhet med människor från olika länder som på olika sätt engagerar sig i hjälparbetet.

– När vi kom fram till uppsamlingsplatsen fick vi och våra resenärer mat från några holländska killar som lagade mat på löpande band från en trailer. Vi fick också med oss mat, frukt och dryck för resan genom Polen. Det skapas nya nätverk där man informerar varandra om allt: bästa vägval, hur människor ska komma i kontakt med varandra, praktiska tips, svarar på frågor.

Gruppen från Nordia Buss valde att köra skilda vägar norrut mot Gdynia och nattfärjan till Karlskrona. Anledningen var att man skulle hämta upp några ukrainska flyktingar som hade tagit sig norrut. Den ena bussen körde via Warszawas flygplats, den andra via staden Lublin längre österut.

Flyktingarna är mest kvinnor och barn, män mellan 18 och 60 år får inte lämna Ukraina. Foto: Tony Eriksson.

– Vi har inte haft fulla bussar. I den buss jag kör har vi 26 flyktingar, den andra hade 12 men ytterligare fyra anslöt i Gdynia. Det verkar inte som att Sverige är ett förstahandsmål för många, men det har också funnits en del organisatoriska utmaningar med att lotsa människor till bussarna, berättar Tony Eriksson.

– Men på färjan mötte vi en norsk buss och fick information om att det nu börjar organiseras effektivare från staden Chełm som ligger cirka 25 kilometer väster om den polska gränsen till Ukraina.

Det är mest kvinnor, yngre och äldre, samt barn som har rest med Nordias bussar och ett par tonårskillar som ännu inte hade nått den 18-årsgräns som innebär att män inte får resa ut från Ukraina. En del av flyktingarna släpptes av vid Karlskrona resecentrum. Därifrån skulle de på egen hand ta sig vidare till vänner eller anhöriga i Sverige.

– Jag har själv inte talat särskilt mycket med dem som reser med oss. Det är bara några få av dem som talar lite engelska. Men jag vill också ge dem lite ro och inte riva upp deras sår och känslor, säger Tony Eriksson.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)