Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hård kritik mot förslag om ID-kontroller

Sveriges Bussföretag riktar skarp kritik mot regeringens förslag om återinförda ID-kontroller vid svenska gränsen. Bild: Wikimedia Commons.

Det förslag till återinförda ID-kontroller som regeringen nyligen presenterade (klicka här) får stark kritik från Sveriges Bussföretag. Förslaget innebär att ID-kontroller återinförs vid gränserna, utom gränsen mot Norge. I likhet med vid den senaste flyktingkrisen åläggs transportföretagen inom buss, tåg och flyg att kontrollera ID-handlingarna, något som Sveriges Bussföretag är mycket kritisk mot.

Bussföretagen har idag skickat in sitt remissvar till regeringen. Där framhåller organisationen att de föreslagna kontrollerna lägger ett orimligt ansvar på transportföretagen och deras medarbetare.

Det är inte ID-kontrollerna i sig som bussföretagen vänder sig mot. Däremot vill Sveriges Bussföretag att polisen ska ansvara för kontrollerna med bistånd av tullen och kustbevakningen.

– Om regeringen ändå går vidare och inför reglerna om ID-kontroller ska de berörda trafikföretagen kompenseras för sina kostnader. Det gäller både direkta merkostnader och indirekta kostnader som intäktsbortfall på grund av minskat resande, skriver Sveriges Bussföretag till regeringen.

– För bussbranschen är det ta särskilt viktigt eftersom den har drabbats hårt av covid-19-pandemin och därefter av kraftigt höjda drivmedelspriser. Nu saknar bussföretagen marginaler att stå för de kostnader som reglerna för med sig. Ersättningen måste finnas på plats när regelverket införs, skriver bussföretagen.

Organisationen framhåller att det inte är rimligt att företagen ska utföra polisiära uppgifter och varnar för att arbetsmiljön för bussförare riskerar att försämras. Dels på grund av stress, dels på grund av risken för hot och våld när resenärer med betald biljett men utan giltigt ID ska avvisas.

– Dessutom har bussförare ingen utbildning eller utrustning för att avgöra äktheten hos en ID-handling., Och vad ska transportören göra med passagerare som saknar ID–handling, frågar Sveriges Bussföretag.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)