Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

Den brittiska regeringen undersöker förutsättningarna för att turistbussar och expressbussar ska bli utsläppsfria. Foto: National Express.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa. Denna gång: Utsläppsfria turistbussar i Storbritannien; Barcelona storhandlar elbussar; Fler BYD till Portugal.

Storbritannien: Samtidigt som den brittiska regeringen nu satsar hårt på att elektrifiera busstrafiken i städerna vill den gå vidare med att även göra turistbussar och annan långväga busstrafik utsläppsfri. Samtidigt säger regeringen att man inser att turistbussnäringen står inför helt andra utmaningar än den lokala kollektivtrafiken när det gäller att bli utsläppsfri. Man konstaterar också att utsläppsfria turistbussar är avsevärt dyrare än konventionella bussar, likaså att det är nödvändigt att väga in kostnader för infrastruktur vid ett skifte till utsläppsfria turistbussar.

Det brittiska kommunikationsdepartementet inleder nu ett arbete med att på bred front samla in fakta, informationer och omdömen från alla med relevant kunskap eller expertis på området. De frågor som regeringen vill ha svar på är:

Vilka är utmaningarna när det gäller att ställa om turist- och långfärdsbussar till att bli utsläppsfria? När är det realistiskt att stoppa försäljningen av icke utsläppsfria turistbussar? Vad krävs för att kunna fasa ut sådana turistbussar? Vad kan regeringen göra för att påskynda en övergång till utsläppsfria turistbussar?

Lokaltrafiken i Barcelona, TMB, har gått ut i en stor upphandling av batteribussar. Foto: TMB.

Spanien: Lokaltrafiken i Barcelona, TMB, har gått ut med sin hittills största anbudsupphandling av elbussar. Upphandlingen avser batteribussar som nästa år ska ersätta dieselbussr i den katalanska huvudstaden.

Upphandlingen är indelad i tre paket om totalt 65 bussar, men kan utvidgas till 83 om finansieringen kan lösas. Två av paketen gäller tolvmetersbussar med pantografladdning i depå. De två paketen omfattar 45 bussar men kan utökas till 63 bussar. Det tredje paketet omfattar 20 ledbussar på 18 meter, även de med pantografladdning nattetid i depå. Leveranserna ska ske mellan april och september 2023.

TMB har idag 30 fullelektriska bussar i trafik.

Kinesiska BYD levererar fler elbussar till historisk portugisisk stad. Foto: BYD.

Portugal: Den kinesiska busstillverkaren BYD har levererat ytterligare fem tolvmeters elbussar till lokaltrafiken i den portugisiska staden Coimbra. Sedan tidigare rullar åtta elbussar från BYD i staden.

Coimbra är en av Portugals äldsta städer med anor från romartiden.

BYD har nu levererat mer än 70 000 elbussar globalt. I Europa handlar det om drygt 2500 elbussar som företaget har levererat eller har på order. Elbussar från BYD trafikerar 100 europeiska städer i 20 länder.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)