Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Storsatsning på bränslecellsbussar

En av dagens 20 bränslecellsdrivna dubbeldäckare i Birmingham. Nu ska regionen köpa ytterligare 124 bränslecellsbussar, bland annat ledbussar för en ny BRT-linje. Foto: National Express West Midlands.

Västvärldens hittills största flotta av bränslecellsbussar ska om något år vara i trafik i grevskapet West Midlands i England med städerna Coventry, Birmingham och Wolverhampton. Där är redan 20 vätgasdrivna bränslecellsbussar i trafik och nu är det klart att ytterligare 124 bränslecellsbussar ska beställas, detta sedan regionen beviljats statligt stöd på 30 miljoner pund, cirka 373 miljoner SEK, för satsningen. Bland annat ska en helt ny BRT-linje trafikeras med bränslecellsdrivna ledbussar.

Totalt kommer West Midlands därmed upp i 144 bränslecellsbussar i kollektivtrafiken. Det är såvitt vi känner till den största flottan av bränslecellsbussar i västvärlden. Bussarna släpper endast ut vattenånga och drivs med grön vätgas producerad av förnybara källor.

Idag finns i regionen 20 bränslecellsdrivna dubbeldäckare som har köpts in av staden Birmingham och som driftas av storföretaget National Express. Av de nya bränslecellsbussarna ska 24 vara ledbussar med BRT-design och sättas i trafik på en helt ny BRT-linje mellan tre städer – Walsall, Birmingham och Solihull.

West Midlands har ett ambitiöst elektrifieringsprogram för busstrafiken. Förra året fick man 50 miljoner pund (cirka 622 miljoner SEK) i statligt stöd för att helt elektrifiera busstrafiken i staden Coventry som har knappt 400 000 invånare. 2025 ska all busstrafik i staden, cirka 300 bussar, vara elektrisk.

Det statliga stödet till West Midlands ingår som en del av den brittiska regeringens satsning på en övergång till enmissionsfri busstrafik. Totalt ska 4 000 bussar i England bytas ut mot emissionsfria bussar, det vill säga batteridrivna bussar och bränslecellsbussar.

På fredagen beviljade regeringen i London stöd på totalt 198,33 miljoner pund (2,47 miljarder SEK) som stöd till tolv grevskap och städer i landet. Pengarna går till 943 bussar samt infrastruktur.

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)