Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Busspendlare bötfällda i bälteskontroll

Kollade för bältesanvändning. Arkivbild: Andreas Sörhaga.

I en ovanlig bälteskontroll på onsdagen på expressbusslinje 100 mellan Borås och Göteborg bötfälldes ”ett rejält antal” passagerare därför att de inte använde säkerhetsbälte. Det rapporterar Borås Tidning. Kontrollerna var ett inslag i polisens trafikvecka som nu pågår. Kontrollerna på linje 100 genomfördes av civilklädda poliser.

Att inte använda bussbälte ger 1500 kronor i böter.

Enligt Borås Tidning kontrollerar polisen under den pågående trafikveckan bland annat bältesanvändning på bussar.

– Vi har tagit ett rejält antal utan bälte. Kontrollerna kommer fortsätta. Detta blir en tankeställare för alla pendlare, säger Daniel Hallstensson, stationsbefäl på Boråspolisen till Borås Tidning.

Taggat som: , , , ,

7 kommentarer »

 1. Fånigt att de inte bara kan lämna en varning. En polis som varnar om en lagöverträdelse som man gör av gammal vana är lika effektivt som en bot. Många som åker buss regelbundet har det skralt ekonomiskt så det slår oproportionerligt mot de sämst ställda. Polisen kunde allt varit lite mer pedagogiska.

  • Äntligen kontroller. Hoppas att Hasse inte har samma tankegång gällande övriga samhället, d v s vi skall varnas. Och vad får man för sig att de som åker buss har det skralt i övrigt, var finns den informationen att hämta?

 2. Hasse, så dom som sitter bak i bilen behöver inte använda bältet ? Eller tycker du att det bara är busschauffören som ska ha bälte och dom sitter bakom chauffören är befriade ? Det finns ju en lag som säger att ALLA ska ha bälte i bil och buss mm. Varning ? Trams !!

 3. Klart de ska bälte på sig oavsett vad. Det daltas lite för mycket överlag. Det som däremot är negativt är att det inte utförs utförs slumpvisa kontroller löpande. Detta med att dylikt i Sverige sker via enstaka årliga kampanjer osv. är ganska menlöst. Om folk visste att det alltid fanns en möjlighet att de kunde få böter så skulle troligen regelefterlevnaden bli bättre rent allmänt. Vare sig det gäller bälten, fortkörning, ”mittfilskramande” eller annat.

 4. Äntligen!
  Äntligen Bälteskontroll i buss!
  Fortsätt!

 5. Så bara för att man har det dåligt ställt så ska man inte följa lagen?
  Helt rätt att bötfälla dom som inte använder bälte, dom utsätter alla oss andra för livsfara

 6. Haha fåren klappar händerna och hejar på polisen som vanligt! Detta handlar enbart om polisens sedvanliga pinnjakt för att snabbt förbättra statistiken. Mycket enkel metod för att bötfälla stor mängd personer på kort tid. Tycker det är jättebra att man har bälte på bussen. Men blir fånigt när man kan åka samma sträcka mellan göteborg och borås stående utan bälte med t.ex. busslinje 102… Men sitter du på en sittplats så måste du vara bältad annars blir det böter! handlar det verkligen om trafiksäkerhet då?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)