Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Köper upp till 1250 elbussar

Belgiska de Lijn går ut med en upphandling av upp till 1 250 elbussar. Bild: De Lijn.

Styrelsen för det belgiska kollektivtrafik-företaget De Lijn har gett klartecken till att upphandla upp till 1 250 elbussar under de närmaste sex åren. De Lijn har en omfattande busstrafik, men kör även spårväg i den flamländska delen av Belgien. Upphandlingen täcker in bussar av en rad modeller, från 8,5-meters midibussar till 24-meters dubbelledade bussar, samtliga eldrivna.

Upphandlingen görs parallellt med en annan upphandling som inleddes förra året då De Lijn beställde 60 elbussar från de båda tillverkarna VDL och Van Hool. Den upphandlingen kan utökas till 350 elbussar från de båda leverantörerna.

I den nya upphandlingen är det uttryckligen uttalat att De Lijn ska skriva ytterligare två ramavtal. Hur många bussar trafikföretaget kommer att upphandla är beroende av den tekniska utvecklingen under sexårsperioden.

Det första och största ramavtalet är indelat i flera paket. De två största paketen i upphandlingen omfattar dels tolvmetersbussar, dels 18-meters ledbussar och högst 500 bussar av vardera storleken.

Dessutom ska De Lijn upphandla högst 75 bussar på upp till tio meter, likaså högst 75 18-meters ledbussar med extra hög passagerarkapacitet samt maximalt 75 dubbelledade, 24 meter långa bussar.

Det andra ramavtalet omfattar endast 25 midibussar om cirka åtta meters längd.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)