Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Enorm ökning för beställningstrafiken”

Jens Harrysson, ansvarig för skol- och beställningstrafik på Bergkvarabuss. Foto: Privat.

Sedan corona-restriktionerna avskaffades har Bergkvarabuss upplevt ett starkt ökat intresse för beställningstrafiken. Och även om företaget av konkurrensskäl inte vill avslöja några bokningssiffror ligger förfrågningarna nu åtminstone 30 procent över motsvarande tid 2019, året innan pandemin. Det uppger Jens Harrysson, ansvarig för skol- och beställningstrafik på Bergkvarabuss.

Som vi tidigare rapporterat (klicka här) upplever företaget ett högtryck i större delen av landet.

– Från vecka åtta och framåt ser vi en klar linje när det gäller ökad efterfrågan i beställningstrafiken. Det finns ett tydligt ackumulerat behov när det gäller möten och företagsresor. Men den största ökningen gäller skolklasser, både resor till nöjesfält och liknande men även när det gäller regelrätta skolutflykter till resmål som Ale Stenar och andra klassiska skolresemål. Även resor till fotbollscuper i Danmark ökar, säger Jens Harrysson.

– Också efterfrågan på resor till kurser och konferenser har ökat påtagligt. Det är helt galet nu, säger han glatt.

Jens Harrysson konstaterar att det under våren har funnits en viss återhållsamhet bland kunderna när det gäller utlandsresor, kanske främst beroende på utvecklingen i Ukraina.

– Men det verkar vara på väg att släppa och efterfrågan ökar nu.

Bergkvarabuss är verksamt i flera områden i södra och mellersta Sverige. Jens Harrysson konstaterar att det finns vissa variationer när det gäller hur efterfrågan på beställningstrafik har utvecklats, även om nivån genomgående är hög.

– Vi är extremt starka i Skåne och ser där en otroligt hög efterfrågan. I Stockholm och Mälardalen är efterfrågan hög nu, men lugnar sig framåt sommaren. I sydöstra Sverige har vi galet mycket att göra och trycket är även högt i Göteborg. På Gotland bidrar den ökade kryssningstrafiken till att efterfrågan är mycket stor hela sommaren, inte minst därför att flera kryssningsrederier styr om sina fartyg från St Petersburg till Visby.

April, maj och juni brukar normalt vara starka månader för beställningstrafiken. Det beror bland annat på att det är en tid för skolresor och skolutflykter. Jens Harrysson bedömer att sommaren kommer att bli lugnare än våren.

– Men vi ser redan nu att det kommer att bli mycket att göra till hösten med en stark efterfrågan från företag och resebyråer. Mycket pekar på att vi kommer att ligga över nivån från före pandemin. Kanske kan valet också bidra, säger han.

Jens Harrysson är också övertygad om att bussen kommer att stärka sin ställning även på längre sikt.

– Resmönstren förändras och inrikesflyget kommer inte att nå den tidigare nivån. Miljöargumenten talar för bussen. Det gör även de dramatiska prishöjningarna på drivmedel. Bussen blir helt enkelt mer prisvärd, säger han.

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)