Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Häckande fåglar bromsar rivning av bussdepå

Häckande strandskator och andra fåglar bromsar rivningen av Hornsbergsdepån i Stockholm. Foto: SL.

Just nu pågår rivningen av den stora gamla bussdepån i Hornsberg på Kungsholmen i Stockholm. Istället ska på platsen byggas kontor och omkring 750 bostäder. Men nu har man upptäckt att depån redan är bostad. Under arbetet med att riva den före detta bussdepån har nämligen SL med hjälp av några uppmärksamma elever från den närbelägna Kristinebergsskolan upptäckt att strandskator häckar på taket.

Personalen som deltar i rivningsarbetet har varit i kontakt med Länsstyrelsen och uppmanats till att bevaka den artskyddade fågeln.

Med hjälp av en skylift kunde de upptäcka bon med strandskator men även bon tillhörande havstrutar och fiskmåsar. SL låter samtliga arter häcka i fred, inte bara de rödlistade strandskatorna, eftersom alla vilda fåglar i Sverige är fridlysta under häckningsperioden.

– I det fortsatta arbetet kommer vi att anpassa takten och hålla avstånd till bona så att strandskatorna och övriga vilda fåglar får häcka i fred. Vi har även ansökt om dispens till Länsstyrelsen för att flytta bona. Är inte det möjligt väntar vi tills ungarna flugit ur boet och ökar därefter takten igen, säger Kent Hietala, portföljägare på trafikförvaltningen.

SL beräknar kunna lämna över tomten till Stockholms stad som planerat vid årsskiftet trots åtgärderna för att skydda strandskatan. Sommaren 2021 invigde SL sin nya bussdepå i Tomteboda som ersätter depån i Hornsberg (klicka här).

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)