Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skandinavisk premiär för självkörande fullstor buss

Först i Skandinavien har Stavanger nu fått reguljär trafik med stor, autonom buss. Foto: Vy.

Nu har det varit skandinavisk premiär med en stor, självkörande buss i ordinarie linjetrafik. Efter flera månaders tester sattes en nio meter lång buss, i linjetrafik i den norska oljestaden. Bussen är nio meter lång och tillverkad av turkiska Karsan.

Bussen kommer att gå i trafik i Stavangers centrum i två år och kommer under denna period att ingå i trafikhuvudmannen Kolumbus ordinarie linjeutbud samtidigt som Vy tar hand om själva bussen, trafikflödet och säkerhetsvärdarna ombord.

– Vi tror att självkörande bussar kommer att spela en viktig roll i framtidens kollektivtrafik. Vi tänker oss korta rutter på den första och sista delen av en resa, vilket bidrar till att transportera fler passagerare till våra tåg och vanliga bussar. Det kommer att göra det mer attraktivt att resa med kollektivtrafiken, vilket är viktigt för att nå våra klimatmål, säger Synne Homble, chef för kundupplevelse och innovation på Vy som kör busstrafiken i Stavanger på uppdrag av trafikhuvudmannen Kolumbus.

– Med detta projekt befäster Norge sin ställning som ledande när det gäller att använda självkörande, autonoma, lösningar.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

1 kommentar »

Trackbacks

  1. Bussen kör autonomt i stadens kollektivtrafik – Johansen.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)