Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skånskt elvägsprojekt förlängs

Elvägsprojektet Evolution Road i Lund förlängs. Foto: Evolution Road.

Trafikverket har beslutat att förlänga projektet Evolution Road i Lund med ytterligare två år. Projektet är en del av Sveriges satsningar på elvägar. Under tre års tid har elvägstester utförts på allmän väg i centrala Lund. I projektet medverkar bland andra Skånetrafiken och busstillverkaren Solaris.

Elvägen i Lund består av två varianter av samma teknik, en variant som passar för stadens trafik och en som är anpassad för landsvägstrafik och högre hastigheter. Det är den senare varianten som kommer att vara i fokus under förlängningen. Stor vikt kommer också att fästas vid kunskapsspridning, då intresset är stort både från svenskt och internationellt håll och pandemin förhindrade besöksverksamheten.

Elvägsprojektet förlängs i två år och löper till sommaren 2024. Målet är att skapa mer kunskap om elvägar, vilket blir ett viktigt bidrag för att nå ett fossilfritt elektrifierat transportsystem.

– Vi har kommit långt, och med det här beskedet kan vi nå ännu längre. Vi kommer att fortsätta med tester av Elonroads elvägsteknik och samla in ännu mer viktig kunskap, inte minst vad gäller höga effektuttag, vägunderhåll i olika klimat och förbereda och säkerställa att systemet håller för storskalig användning, säger Per Löfberg, projektledare på Innovation Skåne.

– Vi på Trafikverket är mycket nöjda med resultatet hittills och väljer därför att förlänga projektet. Det innebär att fler fordonstyper kan testas och fördjupade tester utföras för att säkerställa att tekniken är mogen för att kunna lanseras, säger Jan Pettersson, programchef Elektrifiering på Trafikverket.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)