Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Varannan tror på ökat kollektivresande

Elbussar i Göteborg. Nästan varannan svensk tror att kollektivresandet kommer att öka. Många tror också på elektrifiering av vägtransporterna. Foto: Ulo Maasing.

Nästan hälften av svenskarna tror att vi kommer att resa mer kollektivt och fyra av tio tror att vägtransporterna kommer att vara elektrifierade inom tio år. Det visar en ny undersökning om svenskarnas inställning till resande och transporter som Transportföretagen har låtit göra. I Transportföretagen ingår Sveriges Bussföretag.

Enligt undersökningen har nästan en tredjedel (28%) avstått från en längre resa för att leva mer klimatanpassat, men samtidigt visar undersökningen att resorna och bilen har en viktig roll för att människor ska få ihop sitt vardagsliv.

Det gäller särskilt på landsbygden. 61 procent av de svarande genomförde sin senaste kortare resa med bil och 73 procent uppgav att syftet var att handla eller pendla till jobb eller skola. Femton procent svarade att man gjort en onödig resa den senaste veckan.

78 procent anser att man själv har mycket eller ganska mycket ansvar för att samhället anpassas till klimatet, men störst ansvar för klimatomställningen lägger svenskarna på politiker och myndigheter, där motsvarande siffra är 84 respektive 85 procent.

En av tio (9 %) har bytt till en klimatsmartare bil och 30 % skulle kunna tänka sig att göra det i framtiden. Fyra av tio (41%) tror att vi kommer ha elektrifierade vägtransporter inom tio år och nästan hälften (49 %) tror att vi kommer att resa mer kollektivt.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)