Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Lyft för vinterturismen i Sverige när svenskarna hemestrade

Vinterturismen i Sverige fick ett ordentligt lyft den gångna säsongen. Foto: Skistar.

Vinterturismen i Sverige fick ett ordentligt lyft den gångna vintern när svenskarna valde att hemestra. Det visar nya siffror från Tillväxtverket. Närmare 20 miljoner övernattningar gjordes under vintersäsongen i Sverige. Det motsvarar drygt 10 miljarder kronor i logiintäkter, vilket är en fördubbling jämfört med i fjol och nästan på samma nivå som före pandemin.

Hemester stod för fyra av fem gästnätter under årets vintersäsong, vilket motsvarar en ökning med nästan 50 procent. Det betyder att den svenska turismen inom landet nu är på högre nivå än före pandemin. Turister från utlandet stod för drygt tre miljoner gästnätter, vilket är 700 000 färre än vintersäsongen 2019.

De tre största skidregionerna – Dalarna, Jämtland och Värmlands län – stod för nästan en tredjedel av gästnätterna i Sverige under vintersäsongen. Även här var trenden med hemester tydlig, nio av tio gästnätter stod svenskarna själva för, en ökning med åtta procent sedan 2019. Starkast utveckling på skidorterna har det varit för hyrda stugor och lägenheter, med en ökning på drygt 20 procent i antalet gästnätter, jämfört med innan pandemin.

I de tre storstadslänen – Stockholm, Västra Götaland och Skåne – har turistandet gått trögare under vintern jämfört med före pandemin. Däremot har de haft den starkaste utvecklingen i landet med en fördubbling av antalet gästnätter sedan föregående vinter.

Det är främst de utländska turisterna som uteblivit, framför allt har det varit färre turister från Norge, Storbritannien, Kina och Indien.

Återhämtningen mot 2019 års nivåer skiljer sig dock åt mellan regionerna. Trots den starka utvecklingen på skidregionerna är det Halland som visar på den starkaste återhämtningen och Stockholm den svagaste.

Trenden med hemester i den svensk fjällvärlden fortsätter i sommar. Skistar rapporterade således under onsdagen att exempelvis Skistar Åre har ett bokningsläge med ett plus på 20 procent för sommarsäsongen i år.

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)