Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Van Hool lanserar ny emissionsfri stadsbuss

Van Hools nya A-serie kan fås för såväl batteridrift, bränslecellsdrift och som trådbuss. Bild: Van Hool.

Den belgiska busstillverkaren Van Hool lanserar nästa vecka en helt ny, emissionsfri stadsbuss. Bussen kan fås med tre olika drivlinor: batterielektrisk, bränslecell eller trådbuss. Den officiella lanseringen sker på den internationella kollektivtrafik- och mobilitetsmässan European Mobility Expo i Paris den 7 – 9 juni.

Den nya A-serien från Van Hool kan, förutom med tre alternativa drivlionor fås i fyra längder och med 2 – 5 dörrar. Redan innan den officiella lanseringen har Van Hool fått tretton order på sammanlagt 162 bussar.

Van Hools A-serie kan fås i 12-, 13-, 18- och 24 meters längd, alltså både som vanlig ledbuss och dubbelledbuss förutom som normallång stadsbuss.

Bland de företag som reedan har beställt bussar i den nya A-serien återfinns norska Tide Buss danska dotterbolag som har beställt 67 13-meters batteribussar till Ålborg, belgiska De Lijn som har beställt 36 t12-meters batteribussar och likaledes belgiska Groep Waaslandeia och De Decker – Van Riet som har beställt fem 12-meters batteribussar.

Van Hool har också fått flera beställningar på den bränslecellsdrivna, tolvmetersversionen av A-serien, A 12: två till Frankfurt, Tyskland, fyra till Pau, Frankrike, fjorton till Rouen, Frankrike samt sju till Belfort, Frankrike.

Mer information om den nya A-serien från Van Hool presenteras på mobilitetsmässan i Paris. Bussmagasinet.se finns på plats och återkommer med en fyllig rapportering därifrån.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)