Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Säkerhet i topp för bussresenärer

Volvo Bussar har gjort en omfattande underökning bland passagerare i långväga busstrafik, både expressbussar och turistresenärer. Nu finns de första resultaten. Foto: Volvo Bussar.

Innan pandemin kom inte frågor om säkerhet med på tio-i-topplistan över vad resenärer i långväga busstrafik ansåg viktiga. Nu kommer säkerheten högst upp på resenärernas lista över vilken information man vill ha när man bokar en bussresa. Det visar den stora undersökning om långväga bussresor som Volvo Bussar har gjort och som kommer att vara helt klar att presenteras efter sommaren. Skillnaderna mot en tidigare, liknande undersökning från 2018 är på flera punkter slående.

Undersökningen gjordes både bland expressbussresenärer och personer som reste på turistresor med buss, däremot inte resor i lokal och regional kollektivtrafik. På frågan om vad resenären ville ha information om när han eller hon bokar en bussresa kommer säkerheten högst upp.

På frågan om vad man vill ha information om när man bokar en bussresa svarade 50 procent av resenärerna säkerhet och säkerhetsutrustning. 42 procent vill ha information om tillgång till wifi och laddningsmöjlighet.

Deltagarna i undersökningen har kunnat ange flera områden som man vill ha information om vid bokningen. Även andra punkter på topplistan gäller i praktiken säkerhet. 38 procent vill således ha information om luftkonditioneringen och 37 procent om rengöring och antivirala filter.

Miljöfrågorna kommer längre ner. 20 procent är intresserade av frågor om miljöpåverkan, 18 procent av vilket märke bussen har, 17 procent vill veta mer om inredningen.

Pandemin präglar många av resultaten i undersökningen. Denna gjordes online under våren när flertalet pandemirestriktioner hade hävts men efter att Ryssland hade inlett sitt angrepp på Ukraina. När deltagarna fick frågan om vilka säkerhetsåtgärder de ansåg vara viktigast i ljuset av pandemin svarade hälften flexibilitet i bokningen och möjlighet att avboka resan.

Luftfilter som renar luften ombord från virus och bakterier ansågs av 45 procent vara viktiga, medan 37 procent klassade åtgärder för att förbättra hygienen ombord som viktiga – exempelvis handsprit och användning av mask.

Att kunna hålla avstånd ombord samt rengöring och desinfektion av bussen mellan resorna kommer också högt upp på listan.

Efterfrågan
9 000 bussresenärer i sex europeiska länder och tre länder utanför Europa deltog i undersökningen. 1 000 resenärer i varje land deltog i undersökningen. Deltagarna var samtliga minst 18 år gamla och hade gjort minst en långresa med buss under de senaste fem åren. Då är både expressbussresor och turistresor inräknade. Efter sommaren kommer det att finnas möjlighet att bryta ner siffrorna för de deltagande länderna där Sverige ingår.

De sammanlagda siffrorna för de deltagande länderna är på flera punkter positiva. 65 procent av deltagarna planerar en längre bussresa de närmaste tolv månaderna. Flertalet av dem planerar en expressbussresa medan en tredjedel nämner en gruppresa inrikes och elva procent en utrikes gruppresa. Mest resbenägna är människor i Spanien och Italien (73 respektive 75 procent) medan svenskarna är minst resbenägna (44 procent).

Tre av fyra är villiga att betala extra för vissa tjänster, framför allt gäller det unga vuxna. Äldre resenärer är däremot mer obenägna till det. Möjligen har viljan att betala för tilläggstjänster påverkats av flyget där mycket som är extra också kostar extra.

Skillnad unga/äldre
Skillnaden mellan vad man anser är viktigt för att en bussresa ska vara lyckad skiljer sig också mellan åldersgrupperna.

31 procent av 18-29-åringarna nämner benutrymme, medan 51 procent av 70-plussarna lyfter fram benutrymmet. Föraren värdera högre av de äldre resenärerna. 23 procent av 70-plussarna anser föraren vara viktig för en lyckad resa medan bara 13 procent av de yngre säger samma sak.

Däremot är bilden en annan när det gäller wifi och laddmöjlighet. Hela 38 procent av de unga anser att det är viktigt för att resan ska kännas lyckad, medan bara tio procent av 70-plussarna säger samma sak. Och dubbelt så många av de yngre, 22 procent, anser att utrymme för personliga tillhörigheter är viktigt medan bara elva procent av de äldre säger detsamma.

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)