Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Framtidens busshållplats: Vänta under trädet

Så här ser konceptet för framtida busshållplatser i Göteborg, Partille och Mölndal ut. Foto: Västtrafik.

Nu har arkitekttävlingen om framtidens hållplatskoncept i Göteborg, Mölndal och Partille avgjorts. Vinnare är den danska arkitektbyrån Gottlieb Paludan Architects med sitt förslag ”Vänta under trädet”. Förslaget kommer nu att bearbetas för att utgöra underlag för en upphandling av nya hållplatser och dess utrustning. ”Slanka och eleganta former med mycket trä som upplevs varmt och vänligt”. Så beskrivs det vinnande förslaget av juryn.

Arrangörer av tävlingen är bland andra Västtrafik och Västfastigheter i samverkan med Göteborgs Stad, Partille kommun och Mölndals Stad. Tävlingen har genomförta i samarbete med Sveriges Arkitekter.

– Hållplatser utgör en del av stadsrummets möbler. Den här nya gestaltningen hoppas vi kan bidra med ett varmt och inbjudande material i staden, som samtidigt är hållbart och signalerar framtid. Det har varit en svår process att välja en vinnare men vi ser fram emot att både utveckla kollektivtrafiken med en ny utformning samtidigt som den ger ett värde till sin omgivning, säger Peo Johansson, arkitekt på Västtrafik och juryns ordförande.

Planen är nu att de nya hållplatserna ska börja bytas ut i Mölndal och Partille i ett första skede och därefter i Göteborg. På sikt ska även alla hållplatser i regionen kunna få det här utseendet, som är skalbart beroende på hållplatsens storlek.

En jury bestående av representanter från de olika parterna har utvärderat olika bidrag i flera steg. I sista delen av tävlingen har fyra bidrag utvärderats, där bidraget Vänta under trädet röstades fram som vinnare.

– Trä förenar folk, trä förenar staden och landet, trä är förankrat i svensk kultur som inget annat material – och trä har en viktig plats i framtidens design och arkitektur, säger Michael Stabell, chef för produktionsdesign på Gottlieb Paludan Architects.

Juryns motivering för valet av pristagare: ”I förslaget ser juryn nytänkande genom valet av trä som har tillåtits genomsyra gestaltningen för de nya slanka och eleganta väderskydden och hållplatserna. Ett materialval som upplevs varmt och vänligt, som innebär ansvarsfull resursanvändning och signalerar framtid.”

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)