Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nu är Arriva Sverige finskt och heter VR

Bland den trafik som nu körs av VR i Sverige finns Helsingborgsexpressen. Foto: Skånetrafiken.

På fredagen bytte Arriva Sverige ägare och blev finskt. Det förvärv som det statliga finska järnvägsbolaget VR Group och Arriva International offentliggjorde i mars (klicka här) slutfördes under fredagen den 1 juli. Det innebär att Arriva Sverige AB med omedelbar verkan blir en del av VR Group och byter namn till VR.

Som ett resultat av förvärvet får de 6 200 medarbetarna inom VR 3 200 nya kollegor i Sverige. Verksamheten i VR Group Sweden kommer framgent att bedrivas under VR Groups varumärke. Förvärvet påverkar inte bolagets medarbetare, uppger Arriva Sverige.

– Vi har förberett vårt förvärv noga och under lång tid. Enligt vår tillväxtstrategi vill vi expandera i Norden och då var Arriva Sverige AB ett passande förvärv för oss. Genom förvärvet skaffar vi oss en konkurrenskraftig kompetens för hela koncernen, samtidigt som vi kan ta vårt kunnande när det gäller att utveckla koldioxidneutral kollektivtrafik med oss till Sverige. Vi vill vara bäst i Norden och det når vi med ett gott samarbete, säger VR Groups vd Topi Simola.

Arriva Sverige AB, som från och med den 1 juli byter namn till VR, kommer att verka som lokal trafikoperatör i Stockholmsregionen, i Östergötland och i Skåne. VR får därmed tillgång till 740 bussar i Sverige, bussar som möjliggör cirka 58 miljoner resor om året. Till detta kommer 192 tåg, inklusive spårvagnar, som möjliggör ytterligare cirka 54 miljoner resor om året.

VR i Sverige ansvarar för Pågatågen i södra Sverige på uppdrag av Skånetrafiken. I det uppdraget ingår även busstrafiken i Helsingborg och Kristianstad. I Östergötland ansvarar VR i Sverige för Östgötapendeln på uppdrag av Östgötatrafiken. I Stockholm kör VR buss, spårvagn och lokaltåg på uppdrag av SL. Med cirka 3 200 medarbetare, 800 bussar, 122 tåg och 65 spårvagnar skapar vi moderna transportlösningar där säkerheten alltid kommer i första hand. VR i Sverige ägs av finska VR som sedan 160 år tillbaka kör tåg, bussar och spårvagnar i Finland.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)