Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Full fart för hotellen

Hotellen har återhämta sig efter pandemin enligt Stockholms Handelskammare och Benchmarking Alliance.

Hotellnäringen i Sverige har återhämtat sig efter pandemin och lite till. Beläggningsgraden är som innan pandemin och priserna har skjutit i höjden. Det visar nya siffror som Stockholms Handelskammare tagit fram via Benchmarking Alliance.

Att sova borta har blivit dyrare. Det visar hotellnäringens julisiffror. Ett hotellrum i Stockholm, som kostade 866 kronor för ett år sedan, kostar i dag 1415 kronor, en ökning med 63 procent. Jämfört med tiden före pandemin har det blivit 6,5 procent dyrare.

Samma mönster finns i hela landet, men på riksnivå var prisfallet mindre under pandemin och ökningen större i förhållande till nivån innan pandemin. Under juni 2022 var de genomsnittliga rumspriserna i Sverige 11 procent högre jämfört med juni 2019. Jämfört med juni i fjol har priserna ökat med 37 procent.

Hotellnäringen som helhet uppvisar starka logiintäkter. Under juni månad 2022 uppgick de totala logiintäkterna i Sverige till 2,3 miljarder kronor, 17 procent högre jämfört med motsvarande månad 2019. Hotellnäringens logiintäkter utanför Stockholm ökade med hela 23 procent jämfört med juni 2019, vilket kan jämföras med stockholmshotellens mer blygsamma uppgång på 8 procent.

– Trots att hotellen inte är bland de värst drabbade av globala kostnadsökningar sticker priserna uppåt även inom hotellbranschen, men det är inte osannolikt att branschen åker på en efterfrågedipp när företag och privatpersoner får mindre pengar samtidigt som hotellnätterna blir dyrare, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms handelskammare.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)