Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mindre guppigt i Uppsala

Färre fartgupp ska skona bussförares ryggar i Uppsala.

Sex av elva fartgupp på bussvägen genom Rosendal i Uppsala ska tas bort och de återstående fem justeras till en kostnad av totalt 3,6 miljoner kronor, rapporterar Upsala Nya Tidning, UNT.

Bakgrunden är att bussförare som kör kollektivtrafik på vägen har regerat på guppen som är ett allvarligt problem för förarna.

– Fartgupp är mycket mer kännbara i en buss än i en personbil och tär på bussförares rygg och axlar. De är också dåliga för miljön när vi måste bromsa och gasa hela tiden, de orsakar vibrationsobehag och så sinkar de tidtabellen, säger Jafar Sarehkhan, skyddsombud på Gamla Uppsala Buss till tidningen.

Han har räknat ut att stadsbussarna kör över farthindren närmare 7 000 gånger per dygn och har anmält problemet till Arbetsmiljöverket. Och nu har kommunen och bussföretaget enats om att ta bort sex av guppen.

– Eftersom det inte har blivit optimalt får vi göra så. När vi byggde vägen ville vi göra den så trafiksäker som möjligt med fartdämpande hinder vid varje övergångsställe. Grundproblemet är att folk kör för fort och struntar i hastighetsbegränsningar och därför måste vi som väghållare göra åtgärder, säger Tove Västibacken, enhetschef på Stadsbyggnadsförvaltningen i Uppsala till UNT.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Lösning: ersätt guppen med shikaner(tvingande svängar)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)